Ammonite, Nordhavn 78 #14

Ammonite har fått sitt namn från Nautilus-liknande snäckor som fanns i våra oceaner för 400 miljoner år sedan och kunde vara upp till två meter i diameter.

Ammonite snäckan är naturligtvis fartygets emblem.

Vi har satt dit ny belysning av Ammoniet figurerna som vi har på ömse sidor om båten.
Lite bakgrund till skrovet och Nordhavn båtar

De flesta motor båtar har så kallade halvplanande skrov. Detta innebär att de är utformade för att lyftas upp ur vattnet när skrovet rör sig framåt. Ju högre hastighet, desto mer lyfts båten tills en planingshastighet uppnås. Det resulterar i ett skrov som kan gå snabbt, men kräver en hel del kraft för att uppnå planing. Dessutom måste designerns mål vara att hålla båten så lätt som möjligt, vilket gör att man minskar skrovhållfastheten, mindre bränslekapacitet, mindre livsrum och provision utrymme. Allt detta gör att de inte är ocean gående. Detta beror i första hand på att de inte kan ta ombord tillräckligt mycket bränsle för en längre distans, men ofta också att de saknar den sjövärdighet som krävs för oceangående fartyg.

Ammonite liksom alla andra Nordhavn är av typen trawler, som är relativt tunga och mycket sjövärdig. Mycket av skrovformen är hämtade från fiskebåtar. Hon är utformad för att röra sig genom vattnet snarare än över det. Detta gör att Ammonite är mycket långsammare än ett planande skrov, men också extremt effektiv, kräver endast en liten bråkdel av den effekt och bränsle som en plannande båt kräver. Man måste inte till varje pris hålla ned vikten, därför har man byggt henne med otrolig styrka och sjövärdighet samt kapacitet för längre distanser (upptill 4 000 sjömil), för att inte tala om förmågan att producera ett mer bekväm livsutrymme och stabilare gång. Henens skrovform undertill är mycket speciell och hon har tex en köl med en ballast på 6 ton. Vi offra alltså hastighet i utbyte mot distans, sjövärdighet (säkerhet), effektivitet och komfort. Bara som ett exempel så kan vi ta ombord 15,5 ton bränsle.

Stabilisator

ABT TRAC Stabilizer som bl.a består av  ”vingar” som sticker ned i ca 70 graders vinkel vid ytterkanterna på vardera sida av skrovet (se bild nedan), som stabilisera båten i sidled och göra att vid normal sjö gungar Ammonite knappast i sidled. Detta görs genom att ett avancerat system hela tiden känner av båtens rörelser och genom att mycket snabbt vinkla dessa vingar för att motverka krängningen, erhålls en stabiliserande effekt. Ammonite har också ZERO stabilizer, ABT TRAC incl STAR (STabilization At Rest) system som även stabiliserar henne då hon ligger stilla. Dessa ”vingar” svänger då med storkraft och motverkar gungningar i sidled. Det varnas speciellt att man måste vara försiktig när man simmar i närheten av båten då “vingarna” kan utföra mycket kraftiga rörelser.

ABT-Trac

Förutom dessa finns också “flopper stoppers“. Det är två V-formade stålskivor som hängs på 3,5 m långa armar som fälls ut på ömse sidor om båten. Stålskivorna skall vara på ett djup omkring 3 meter. När båten kränger åt ena sida så fälls den motsatta sidans  skivor ut och bromsar krängningen och vice versa.

Flopper
“Flopper stoppers” utfälld och nedsänkt

För mer info se videon nedan vilken effekt dessa stabilisatorer har.

Nordhavn 78

Ammonite är model Nordhavn 78. Nordhavn har endast byggt ett tjugotal av Ammonites storlek. Förutom Nordhavn finns ett par andra båtfabrikanter som tillverkar vad man kallar ”trawlers”, men Nordhavn är den överlägset största och mest kända.

Ammonite på väg till sitt båtdop i Taiwan.
Ammonite på väg till sitt båtdop i Taiwan.

IMG_1546

4834582_20141021094852454_1_XLARGE

4834582_20141021094859867_1_XLARGE

07622MotorYachtAMMONITE

Ammonite_mörker

Nice day in Prince William Sound, Alaska

 

Dimensioner
LOA:    78 ft 3 in/ 23,86 m
Beam: 21 ft 0 in/ 6,40 m
Draft:   7 ft 8 in/ 2,34 m
Displ.: 307522 lbs/ 139,5 ton

Motorer
Total Power:    950 HP
Motor 1:
Märke:  MTU
Modell: Series 60
Kraft: 475 HP
Motor 2:
Märke:  MTU
Modell: Series 60
Kraft: 475 HP

Cruising Speed: 9 knots
Maximum Speed: 11 knots

Tankar

Tank Liter Gallon Anm
Diesel 15 000 4 000 Ger en räckvidd på 4 000 Nm
Färskvatten 3 000 800  
Holding 570 210  
Gråvatten 1 015 268  
Allmän översikt om styrnings-, navigations-, kommunikations- och underhållningssystem.
Kobelt Styrning

Den mest ovanliga inslag i Ammonite är att det bara finns ratt på kommandobryggan, men den används nästan aldrig! (Så jag funderar på att ta bort den!). Däremot finns också en Kobelt styrning, liksom på de 4 andra ställen på båten där man kan styra henne. Därutöver finns en remote kontroll, återkommer till den lite längre ned! Låter inte det konstigt att man inte har en ratt att styra med? Numera blir det dock allt mer vanligt att man inte längre har ratt utan andra sätt att styra båten med. Idag blir det allt vanligare med joystick. Kobelt Steering fungerar faktiskt bättre än en ratt. Roderrörelsen drivs med hjälp av hydraulik från huvudmotorn och styrs med en uppföljning spak vid rodret. Resultatet är att från inget roderutslag till fult roderutslag görs på ett ögonblick istället för att behöva veva ratten ett tiotal gånger för samma mängd roder. Centrering av roder med en ratt kräver skicklighet, medan Kobelt styrning spaken har en spärr just i mittläget. Vid styrning av Ammonite manuellt låter du handen vila på spaken som ger dig en konstant känsla var rodret är.

Autopilot

Vi styr oftast Ammonite via autopilot utom vid trånga passager, då vi använder Kobelt Steering. Som autopilot används Simrad AP50 som passar mycket bra ihop med Kobelt Steering. Det gör att roderstyrningen blir mycket känslig och snabb och ger en mycket stabil styrning i en mängd olika sjöförhållanden. Därutöver hjälper två motorer och Ammonite skrovform till att man får en spikrak kurs. En kontrollenhet till autopiloten är infällt i armstödet på kaptens stolen för att smidiggöra styrningen ännu mer.

Vid vart och ett av de tre kontrollstationer (två ving och en cockpit) är det installerat Simrad FU50 uppföljning styrspakar. De fungerar som Kobelts utom genom autopiloten snarare än direkt. Resultatet är fortfarande ganska bra men inte lika lyhörd.

För redundans, har Ammonite två kompletta AP50 installerade med alla kablar och sensorer. Om man misslyckas vid någon punkt, av någon anledning, kan den andra autopiloten ta över. Och i fall konsolens display skulle misslyckas har vi en annan konsoldisplay på flybridge som kan ta över.

Yacht Controller

Vi har en trådlös Yacht controller. Från den kan bow- och sternthruster styras liksom fram och back samt ett ankarspel. Den är lämplig att använda vid tilläggning om man är kort om folk eller vid ankring.

Satellit Kompass

En annan hörnsten till en modern brygga är en Satellit kompass. Den ger exakt och stadig kursinformation till autopiloten, kartplotter, radar och AIS. Furunos Satellit kompass SC50 fungerar bra med resten av Furunos Navnet 3D och Maxsea Time Zero.

För redundans av satellit kompassen backas den upp med dubbla Simrad Fluxgate kompasser. Naturligtvis har vi också en magnetisk kompass på den övre instrumentbrädan på kommandobryggan och en på flybridge..
Satellite compass Furuno SC-50

GPS

Eliana primära GPS källa är Furuno GP37. Ingenting fancy om denna mottagare, men det är tillförlitlig. För redundans, skulle kan SC50 ge positionsinformation om det behövs.

Navigationssystem

Navigations systemet är Furunos Navnet 3D kompletterat med Time Zero Navigator även kallat MaxSea. Precis samma system som jag hade på Amelit.

Furuno s NavNet 3D (NND3) är sammankopplat med TimeZero Navigator. Systemen samverkar men kan också fungera var för sig om en skulle fallera. Black box versioner av NN3D  är kopplade till 4 x 19 ” Hatteland Serie 2 Diplays. På flybridge finns en Furuno MFDB12 som också kan fungera fristående navigations utrustning eller sammankopplade med systemen på kommandobryggan. Här finns också en 19″ display kopplat till NavNet 3D.

Som sjökort används Navionics eller Jeppesen vektorgrafik (beroende på område) och även satellitbilder kan användas som överlagring, men än så länge är det enbart Bahamas som har HD grafik på sina satellit bilder.

NavNet 3D samverkar med AP50 autopiloten och en komplett route kan läggas ut i TimeZero. När den är klar kan den överföras till NavNet3D som sedan håller autopiloten uppdaterad om nästa waypoint mm. En route kan också läggas upp direkt i Navnet 3D men är smidigare att göra i TimeZero

Som backup, men också när vi seglar, använder vi Ipad med iSailor och MaxSea Time Zero. Vid eventuellt åskoväder åker Ipaden in i ugnen (gäller bara inte att glömma det innan man använder ugnen nästa gång). Vid ett eventuellt åsknedslag är det mycket troligt att all elektronisk utrustning slåss ut, men Ipaden som då befinner sig i en “Faradays bur” bör klara sig.

Radar

Nätverk till NN3D har två ultra high definition (UHD) radarenheter som kan ses fristående på någon av de 6 skärmarna eller överlagras på ett sjökort. Den ena  enheten är på 12kW med en 6 ” öppen vinge ovanpå. Det kortare intervallet en är en 6KW med en 4″ domm. Båda drivs direkt från  NN3D konsolen eller MFD12 och levererar en bra bild, speciellt då den samarbetar med satellitens kompass. MaxSea kan även ta emot radar bilden och styra radarna.

AIS (Automatic Identification System)

Är en kombinerad transiver/reciver klass A (motsv comersiell AIS), Furuno FA150 AIS.

Ekolod

DFF1 ekolod. Kan arbeta med dubbla frekvensen för djup och botteninformation, men det är primär design är som ekolod. Sändaren har en valbar 600W eller 1kW uteffekt. Du kan välja mellan LF (50kHz) eller HF (200kHz) eller båda samtidigt genom att bara trycka på en knapp.

Rundstrålande ekolod

Furuno CH 270 black box sonar är ett avancerat ekolod för att se fisk eller söka bottenkonturer. Det kan ställas in att vara rundstrålande eller enabrt i visa riktningar. Vinkel på sökning kan också ställas in liksom avstånd. Ekolodet sänks ned ca 30 cm från skrovet för att få så bra bild som möjligt. Klarar hastigheter upp till 10 knots.

Furuno CH 270 Sonar. Kan vara rundstrålande.
Furuno CH 270 Sonar. Kan vara rundstrålande.

Radioapparater

Icom M-604 VHF-radio
Sailor VHF radio
För längre räckvidd applikationer har vi Icom M-802 enkelt sidband (SSB) som omfattar MF och HF frekvensområden. Med denna kan man hålla kontakt med andra båtar, speciell vid ocean crossing, men även om det text är några svenska båtar som är tusentals sjömil ifrån en. När man använder SSB har man i regel avtalat radiotider, ofta på kvällen då radiomottagningen är bäst då.

Telefon och Internet

Det är viktigt för oss att ha kontakt med våra nära och kära, men också som viktig länk till sjöräddning och SOS centraler vid ett eventuellt behov. Men kanske mest använt för att ta ned väderprognoser vid längre crossing. Vi använder KVH Fleet broadband 500 .Inte världens snabbaste nedladdning, men i särklass den dyraste, men för närvarande finns inget annat bra alternativ.

När vi är i en marina eller nära land försöker vi ansluta med vår Wifi amplifiera med wireless router eller via telefon med lokalt SIM kort och 4 G.

Kommandobryggan, salongen, motorrummet och alla hytter på Ammonite har en telefon.

Planerings skrivbord

På babordssidan av kommandobryggan är ett navigationsbord där man kan sitta ner framför en stor och tydlig iMac 27 “skärm som är ansluten till NN3D och använder MaxSea navigeringsprogram. Det är ett nätverk både till Internet (för väder, etc) och till NN3D. Route och waypoint planering kan ske där och sedan exporteras direkt till NN3D och omvänt är alla NN3D information inklusive spår, radar, AIS och så vidare tillgängliga för MaxSea. En bra funktioner i det här paketet är den automatiserade loggningsfunktionen som gör det möjligt för oss att hålla reda på viktig information baserat på plats.

Säkerhetskopiera fartygets nät görs mot en nätverksserver med 6 TB datalagring på en RAID nätverksenhet. Alla filer från alla datorer backas upp här, liksom nätverkslagring av allt från diagram till filmer.

Underhållning

På babords sida i salongen finns en smart TV (Samsung 46 “LED) på en hissanording, som kan användas för filmer eller TV-program som redan finns nedladdat på fartygets nätverk .
I salongen finns också Bose Lifestyle Series AV stereo system med surround system and DVD player, liksom i Master kabin.

TV finns i varje hytt och en av skärmarna på kommandobryggan kan användas som TV skärm, alternativt den stora Mac skärmen där.
Apple TV och Apple Play i alla kabiner, kommandobrygga och salong så att var och en kan välja sin music/film.
KVH Trac Vision satellite TV med M7 dome för satellit mottagning.

För mer detaljera information se “Electronics & Navigation Equipment”.

Interior

Wenge wood

The wooden ceiling in the Ammonite is predominantly Wenge, a dark-colored wood . The wood is very hard and a very special color. The special color has been named Wenge color. Charco wood has been used to create interesting accents, such as at the big table in the cockpit and the small table in the saloon. Charco gives a red lighter tone. CHARCO is a brand of  high quality product of charcoal made by coconut shell or mixed wood. It is made by selective materials that are collected in Java Island

Belgian Silver Birch

In the saloon and cabins are Belgian Silver Birch carpets , made of Silver Birch (Silver Björk) . The carpets are thick , very comfortable to walk on and sound-absorbing  and 100% natural.

Salong

Ammonite_SaloonDinner table with soffa and chairs for 8 person
Soffa and table with inbuilt wine storage
Wine cooler
Cooler for drinks
Bose Lifestyle Series AV stereo system w. surround system and DVD player
Samsung retractable 46″ Flat Screen TV handled with Remote Control and Apple TV player

Galley

_DSC9803 (1)

(2) Sub-Zero #700 TCI refrigerator/freezers w. ice makers SS faces
Miele coffee maker
Custom SS fiddle to secure cooking pots and pans on the stove
Miele Built in Oven, Pyrolytic Oven
Miele Microwave
Miele Ceramic Cooktop w. Qusair range hood
U-line Wine Cooler
U-line Drinks refrigerator
Water filter
Zip hydro tap hot/cold water dispenser
Compactor
Insinkerator 3/4hp garbage disposal

Master Stateroom

4834582_20141021104517394_1_XLARGE

Samsung LCD 40″ flat screen mounted on an alcove forward
DirectTV Receiver
Bose Home Media Centre w. Apple Wifi Connect
Apple TV
Apple Wireless Wifi Booster
King Size Custom Handcrafted Mattress
 
Master Head

4834582_20141021104536911_1_XLARGE

Deep “Almost Heaven” bathtub w. water jets
Separate stall shower w. built in seat
(2) heated towel racks
Exhaust blower
SeaLand toilet
Forward Bilge (under Head)
Seafire model FD-300-A fixed automatic extinguisher
Seafire discharge alarm

VIP Guest Stateroom

4834582_20141021104757885_1_XLARGE
Wall mounted Toshiba TV
Queen size custom mattress
 
VIP Head
Sealand Toilet
Shower
Day Head
Sealand Toilet
 
Guest Stateroom

4834582_20141021133722299_1_XLARGE

Wall mounted Toshiba TV
Queen size Custom Mattress

Guest Head
Sealand Toilet
Shower

Utility Room
Miele Clothes Washer
Miele Clothes Dryer
Electrolux Freezer

Engine room

Motorrum 1

Motorrum 2
2 x Detroit Series 60 Diesel rated at 475 hp continuous duty w. Twin Disc 3:43:1 reduction gear
DDEC IV electronic controls at (6) stations
Spur line cutter on man engine shafts
Fire Suppression System
Seafire fixed automatic extinguisher- FE 1500-M w. manuel cable
Seafire automatic engine shutdown system  for main engine, generators, engine room blowers, fire/smoke dampers
Central Vacuum System
Nutone central vacuum system

Lazarette
Water softener for dockside water
Bauer Nautilus Scuba dive compressor
Glendinning shore power retrieval system
Seafire model FD-700-A fixed automatic extinguisher
Besenzoni Automatic retractable gangway (Med-Style)
 
Water Makers
(2) Village marine 1200 GPD w. fresh water flush and UV sterilizer Totalt 4 500 liters/day
Remote controls in pilothouse

Air-Conditioning System
Crusair chilled water (3) units
Crusair independent unit to cool lazarette
Master Stateroom (2) air handlers
Salon (2) air handlers
Galley (1) air handlers
Hall way (1) air handlers
VIP Stateroom (1) air handlers
Guest Stateroom (1) air handler
Engine Room (1) air handlers
Captains Stateroom (1) air handlers
Bridge (2) air handlers

Steering System
(5) Kobelt Hydraulic Emergency Tiller
– Pilothouse Bridge, Portugise Bridge Aft Deck(2), Flybridge.
(2) Stidd adjustable helm chairs in Wheel House and (2) at Flybridge.
U-line drinks refrigerator
Kahlenberg T@ horns
COMMS, Nav, and Charts computer
 
Foredeck

Tender
(1) 300lb SS Airtex plow anchors and (1)  300 lb Ultra Anchor.
Dual Maxwell VWC 6000 hydraulic windlass.
Dual anchor wash nozzles w. 180 fpm hydraulic pump for each.
(2) 5/8″ x 400′ stud link chain anchor rodes.
Nautica 15′ RIB w. 90hp Yamaha.
Yamaha Jetski.
Sea Bob.
MarQuipt 1 130 kg. capacity 240v hydraulic w. 21ft extension range.
Boarding Ladder.
Electric capstan winch,  Maxwell 4000.
12 x Fenders

Deck Equipment
M-T-M high pressure wash down system

Cockpit

4834582_20141021102228867_1_XLARGE

4834582_20141021102241312_1_XLARGE

Cockpit awning
Custom flopper stopper storage boxes
Settee and teak dining table w. all weather cover
Miele Tepanyaki electric cook top in cockpit console w. grill and deep fryer
(2) Maxwell VC 2200 24v capstans in cockpit
Sink and trash bin

Pilothouse

IMG_1285

Kommando brygga

FlyBridge

4834582_20141021140004046_1_XLARGE

4834582_20141021135959402_1_XLARGE

4834582_20141021140014099_1_XLARGE

 

4834582_20141021140050708_1_XLARGE(2) Stidd adjustable helm chairs
Seating area w. teak tables on flybridge w. all weather cover
U-line half -size refrigerator on flybridge
Furuno NavNet 3D repmonitor displays
Simrad AP 50 Autopilot
Simrad FU 50 follow up steering lever
B & G displays
Compass
Carlisle Finch Night Finder 200 search light
(2) 8 man FRD Beaufort life rafts
Somfi electrical retractable awning
 
Electronics & Navigation Equipment
(2ea) Simrad AP 50 Autopilots
Simrad IS 15 rudder angle indicator display
Simrad FU 50 follow-up steering lever
Accusteer HPU 400 autopilot pumps
Furuno SC 50 satellite compass
ICOM M-604 VHF audio
Sailor VHF radio
ICOM M-802 single sideband radio w. automatic tuner
Shakespeare antennas
Furuno FA 150 AIS transponder
Furuno Nav Net 3D black box system (New)
Furuno GP 37 WAAS-differential GPS
Furuno 12kw High Definition radar and back up antennas
(4) Hatteland Series 2 19″ LCD displays
Wireless keyboard and mouse
Furuno Nav Net digital charts
Furuno CH 270 black box sonar
Brookes and Gatehouse H3000 Hydra Cruise pack
(3) B & G Hydra Graphic function display
B & G H3000 20/20 display
B & G Network depth sendor
B & G H200 Halycon compass
KVH Trac Vision satellite TV w. M7 dome
KVH Fleet broadband 500 w. matching M7 dome
FLIR NTSC dual station night vision camera M series
Furuno Nav Net VX2 Sirius weather
Furuno LH 300 loud hailer
Furuno Digital fish finder
Furuno paperless Navtex receiver
Panasonic intercom phone system throughout the boat
Furuno black box Navtex receiver/MW /SW Receiver
Yacht controller remote control for main engines, bow and stern thruster and (1) anchor winch
Wifi amplifier w. wireless router
(3) camera Axis IP 68 CCTV system w. controllable camera
Carlisle Finch Night Finder 200 search light (15 Million Candlepower Xenon Searchlight) with Remote Electric Beam-size Focus Control and joystick

Electrical System
240 v 50amp shore power services aft w. 100ft cords and Glendinning reels
30amp shore power service aft w. 50′ cord
40 Kw Onan generator (Primary generator)
27 kw Onan generator (Secondary generator)
Battery bank containing a total of (12) ea 2v 1750AB cell
Separate 24v starting battery banks each for main engine
25 KVA Classic III Atlas w. Smart Box SB II 120

Media
Bose Lifestyle Series AV stereo system w. surround system and DVD player
Samsung 46″ Flat Screen TV on Remote Control power Lift in Salon w. Apple TV player

Ammoniets färd från varv till sjösättning.

Här är en artikel om hur Ammonite transporterades från varvet i Taiwan, fick ett litet dopp och sedan seglade en bit innan hon sattes på ett fraktfartyg för vidare transport till San Diego.

Vad andra säger om Ammonite’s inredning

Vad_andra_säger

Visits: 13699