2:a veckan på Ammonite!

Denna veckan har ägnats åt att skaffa en del delar till Ammonite, gå igenom alla skrymslen, lära sig en del av systemen ombord, samt lyft upp Ammonite, för att fixa en del saker. I slutet på veckan fick vi våra 32 boxar från Nya Kaledonien. Vi hann dessutom med att träna ankring, sjösätta tender och vattenskoter.

Det finns förvånansvärt många tillsynes små luckor och fack  på Ammonite och det har varit lite av skattletande då vi gått igenom dessa från för till akter. Det är många oväntade saker som dykt upp! Låt mig bara ge några exempel:
  • 8 st våtdräkter_DSC9954
  • 10 st BCD västar
  •  8 st diving gear
  • Snorkel utrustning för 5 – 10 personer
  • 1 stor gummiring som man kan dra efter jollen
  • 60 meter 1″ Dynema tamp(!)
  • 1 uppblåsbar jolle
  • 7 st fiskespön, några med avancerade rullar
  • Reservdelar i det oändliga, allt från alternator, pumpar, 60 tal filter mm mm
  • Avancerad stjärnkikare som kan identifiera stjärnor etc  etc
Vi har dock också anskaffat en hel del saker, såsom tex uppblåsbara fendertar, så att inte Eva skall behöva träna till att bli svensk mästare i tyngdlyftning. Några av våra fendertar väger väl drygt 30 kilo och är inte lätta att hantera.  Med uppblåsbara blir det väsentligt lättare, men blåser det mycket så är det bara de tunga som gäller, eller så får vi hälla vatten i de uppblåsbara för att få lite tyngd i dem. Nya förtöjningar har också införskaffats och ny snubber (tamp för att avlasta ankarkättingen vid ankring. (bild kommer).  Vi har börjat vänja oss vid Ammonite storlek och tycker hon inte är så stor längre, men påminns snabbt om storleken när vi ser fundertarna och förtöjnings tamparna. Bara snubbern med soft schakel är respektingivande.
Vi har också haft en del problem med A/C samt hydraulisk pump för brandsläckning och ankartvätt. Denna pump pumpar 900 liter i minuten! Den har ett sådant tryck att den kan välta en människa! Vi räknar med att få en ny pump på måndag och då hoppas vi också att A/C’n får en lösning. För närvarande är det bara en av 3 kylaggregat som fungerar. Det räcker dock till för att hålla en behaglig temperatur på under 24 grader i båten (när vi har drygt 32 utomhus), men vi vill att alla skall fungera!
Utbytte av m[tinstrument f;r att checka n[v]n i septitankarna
Utbytte av mätinstrument för att checka n[vån i septitanken som rymmer 900 l.
I tisdags fortsatte träningen med nya tilläggningar samt även ankring.  På tal om ankring … har jag sagt att Ammonite har två ankare som tillsammans väger 350 kilo. Därutöver tillkommer ankarkättingar på 2 000 kilo! Innan ankringen, byte vi schakel på ankarna. Schaklen fick tas bort med vinkel slip.
_DSC9898
På onsdagen körde vi till Crackers Boy för att lyfta Ammonite och måla propellrarna med Proppspeed (för att minimera beväxning på propellrarna) samt gör en del annat arbete, som att byta anoder mm. Det är inte så många liftar som tar drygt 130 ton, så det gäller att passa på när man är i närheten av en. Nästa lär vara i St Martin eller Trinidad …
Zink anoder till propellrarna.
Zink anoder till propellrarna.
Eftersom Ammonite legat mycket stil under de senaste tiden hade det skett en del beväxtning i slangar och rör, varför dessa behövdes byttas. Det är viktigt att sjövattentillförslen är god, då tex A/C’n förbrukar 15 liter vatten i sekunden!
H'r ser vi en rej'l bev;xtning i ett av r;ren!
Här ser vi en rejäl beväxtning i ett av rören till Ammonites sea chest !
Vi var på land i 2 dygn. När vi lyftes fick vi som först båt ställas upp på deras nya uppställningsplats. Där visade Ammonite att hon är en tung dam och de kommer för alltid att ha små avtryck från stöttorna … Väger man 130 ton så sätter det sina spår!
_DSC9933
_DSC9947
Vi hade blivit lovade att få ta ombord bränsle från en tankbil när vi stod på land, men när de såg att Ammonite lämnade avtryck efter sig, redan innan tankningen,  meddelade de att vi fick vänta med att ta ombord bränsle tills vi var i sjön! Men det gick bra, så fort vi sjösatts kom tankbilen och vi fyllde tankarna. Det tog ungefär 2 timmar att tanka. Då vi redan hade ungefär halvfulla tankar kunde vi ”bara” ta ombord 2000 gallon = 7 570 liter. Detta gjorde att Ammonites djupgående ökade med nästan 10 centimeter, när vi också fyllt vår vattentank med totalt 3 000 liter vatten! Vi hade alltså tagit ombord nästan 10 ton! Så när jag styrde tillbaka gällde det att ta det extra försiktigt! Det räckte inte att hålla sig i farleden utan på vissa ställen vara vi tvungna att gå över till motsatt sida i farleden, där det var 10 – 15 cm djupare, för att inte gå på grund. Det är på sina ställen ganska grunt här och ändå hade vi väntat på högvatten för att kunna klara att köra här. Men allt gick bra och efter 45 minuters färd kunde vi lägga till igen i Old Port Cove Marina.
Helt oväntat dök plötsligt våra 32 kartonger upp så nu blev det till att börja packa upp (eller ned (?)) dem, samtidigt som en del skulle inhandlas och en del skulle fixas.
Rob hj'lper till med att k;ra och h;mta l[dorna och transportera dem till Ammonite
Rob hjälper till med att köra och hämta lådorna och transportera dem till Ammonite
Upppackning av k;ksl[dor
Upppackning av kökslådor
Under tiden pågick utbildningen också … Det handlade om att gå igenom alla reservdelars, kategorisera dem och stuva dem på ett lämpligt sätt. Det handlade också om att hantera Ammonites kran för att kunna lyfta och sjösätta såväl, tender, vattenskoter som Seabob. Visst var det lite nervöst och svettigt när man lyfter en 600 kg tung tender och svängde omkring med den … och skulle sänka ned den mellan Ammonite och grannbåten! Men så kunde jag och Eva ta en tur med den och så hann jag svalka mig lite! Vi kom snabbt upp i 33 knop och T/T Ammonite susade mjukt fram i den relativt plana sjön.
_DSC9958
Vi passade då också på att titta lite närmare på en gammal Nordhavn båt som sångaren Jimmy Buffett en gång i tiden ägt! Inredningen lär då gått i rosa. Hur den ser ut inuti idag vet vi inte.
På fredagen kom Eva’s dotter Cassandra upp från Ft Lauderdale och hjälpte Eva att proviantera, samt köpa en del inredningsdetaljer. Cassandra har i 10 år varit ”yachtis” och känner till alla affärer mm. Den senaste tiden jobbar hon som first mate på en 120 footare. Fredagskvällen avslutades med en middag tillsammans med Cassandra.
En av de sista göromålen på lördagen var att ta på fender skydden på de nya fendertarna.
3 m'n tr'r p[ ett fendertskydd p[ en fendert ... >)
3 män trär på ett fendertskydd på en fendert … >)
Det skedde under stor munterhet  och lördagskvällen avslutades med ett fantastiskt fyrverkeri! Det var åskan som stod för regin! under drygt en halvtimmer var det som himlen varit öppen och det blixtrade rejält och knallarna kom samtidigt som blixtarna, vilket innebar att vi hade det direkt ovanför oss. Plötsligt utlöstes säkringen för invertera och A/C’n la av. Efter en del trixande lyckades jag i alla fall få igång en kylare av 3, så vi behöver inte svettas ihjäl!
Vår inhyrda kapten Bernard Francis gör ett fantastiskt jobb! Med hans kunskap och erfarenhet har dessa två veckor varit en fröjd och vi ser fram emot att förhoppningsvis i början på veckan lämnat Old Port Cove och gå ner till Baht Mar i Ft Lauderdale.  Vi räknar med att sedan fortsätta igenom Bahamas ner till T&C. Vi tänkte sedan gå till Tortola där Rob (vår tillfällige crew) troligen kommer att hoppa av. Sedan fortsätter vi till Martinique där Bernard hoppar av och då skall vi vara så pass vana att vi skall klara Ammonite själv!

Visits: 9266