Vår första vecka på Ammonite!

Ja, då har vi bott en vecka i vår nya 4 rummare med kök! 😉

Vi håller så sakta på att bo in oss … men det kommer att ta tid! Att valet är rätt råder det dock ingen  tvekan om! Eva sa en morgon … det är som att bo på ett lyxhotell … varvid vår inhyrda kapten Bernie snabbt inflickade … och du är städhjälpen! 😉

Denna vecka har jag fått lära mig hur man polera diesel … man kör igenom bränslet genom ett filter. Genom att överföra bränslet från en tank till samma eller en annan tank … det är den enkla varianten om man låter bränslet gå tillbaka i samma tank! Ammonite har 5 tankar förutom dagtanken. Den mer avancerade är att man samtidigt för över bränslet till en annan tank … men då gäller det att man ser till att hålla jämnvikten … så man inte får en taskig lutning på båten! Kan vara nog så krävande då man måste hålla koll på tiden, tankarnas storlek och jämnvikten!
IMG_2234
Därutöver har det varit att gå igenom var de 7 olika länspumparna samt den stora hydrauliska vatten pumpen som dels kan användas som brandspruta och dels som mycket kraftig länspump och dels som ankartvätt … pumpen klara 680 liter/minut och kan nästan välta omkull eventuell motståndare!
Sedan har vi gått igenom Lazarettet … jag inte sjukhus, men bakre delen bakom motorrummet. Där hittade vi tex olja och kylvätska motsvarande ca 100 liter. 1 tums kopparkabel motsvarande 90 meter … (tänk om koppartjuvarna i Sverige vetat det!!)
Förutom detta hittade vi en el.cykel, en vanlig cykel, en AC för att hålla en någorlunda hyfsad värme, då det även i utrymmet finns en Atlas som alstrar enormt mycket värme när det omvandlar olika slags spänningar och frekvenser till en fin och ren 230 Volt, 50 Hz växelspänning. Därutöver fanns det stora 2V batterier som motsvarar 1 700 Ah/ 24 Volt, 3 st charger/inverter, två watermaker, och en dykkompressor samt 7 dyktuber … Lite senare hittade jag, 7 BCD’er och 7 våtdräkter med dykdatorer och mycket annat, i två skåp på babords sida avsedda för desamma!
Här i Lasaretten skedde en rejäl rensning och om organisering.
Eva gick igenom köket och salongen. I köket hittade Eva brödmaskin, elektrisk riskokare, mixer, matberedare, citys press, juice extractor och ett par andra maskiner. I köket finns dessutom en speciell kran som ger omedelbart ice- eller te-vatten.
I salongen hittade vi ett komplett barskåp, samt massor med reservdelar och maskiner. Vi har på båten 108 strömbrytare för belysning!!! Det är lite svårt att ibland veta om en strömbrytare är påslagen eller ej. Jag funder på att byta några av dem så att det var en liten lampa som lyste om den var påslagen. Första ägaren hade nog också upptäckt det, och beställt 110 strömbrytare en del med dimmer, precis som det är idag på de flesta av strömbrytarna! Blir ett senare projekt att byta till dessa nya. (Se bilden överst).
Förutom våra 108 “vanliga” strömbrytare finns det lite över 200 strömbrytare för av- och påslagning av olika funktioner! Så det kommer nog att dröja ett tag innan man lärt sig var varje strömbrytare har för funktion!
Tyngden på Ammonite är på omkring 130 ton. Trots att vi har mycket reservdelar, så utgör reservdelarna en mindre del av vikten. Tex väger ankarkättingen 184 kg/33 meter => att bara ankarkättingarna väger 2 ton och till detta kommer 2 ankare på 350 kg. Diesel tankarna rymmer drygt  15 600 liter vilket ger drygt 15 ton och med fulla vattentanker tillkommer 2,5 ton. Så bara detta utgör utgör nästan vad Amelit väger!
Så hade vi kommit till reservdels inventering dag 2! Denna dag gick åt till fortsatt inventering av reservdelar. Snart tror jag, att jag har köpt två Nordhavn 78 – varav en i reservdelar! 😉 Dessutom hittade jag två(!!!) routrar, samt en del avancerad entertainment utrustning.
Trots allt fanns det en del som saknades … så det blev en shopping runda på eftermiddagen med 10 stop! Bland  inköpen kan nämnas tryckluft slang, oljepump (vid oljebyte av transmissions olja – resten sköts via smidigt oljeavtappnings system), 30 oljefilter (beräknas räcka de närmaste 6 månaderna), Cover för två klot fenderta på 8 resp 12 tum, brandsläckare till dinghy, ankare till dinghy, länspump till dinghy mm.
Fredagen ägnades åt att göra klart skepp för helgens test seglingar. Dessutom hade våra nya hörlurar med mikrofoner kommit, som skulle förenkla kommunikation vid olika tilläggnings manövrar eller motsvarande.
Så kom lördagen … och checklistan inför start kom fram!!!
51 punkter … var har jag gett mig inpå! 😉
Det tog 1,5 timmar, då både jag och Captain Bernie var ovana vid båten och det tog lite tid att hitta vissa saker och få en del saker att fungera som vi ville! Men Bernie tröstade mig med att när man blir van, kan man klara det på 40 minuter!
Så kastade vi loss … jag backade ut och vi hade drygt 4 timmars övningskörning framför oss! Till att börja med vara det att styra utifrån Bernies direktiv sedan var det att styra upp mot en prick och stanna 2 meter från den.  Jag fick prova på att både styra från kommandobryggan, portugisbridge och flybridge.
_DSC9882
Använder hörlurar med mikrofon när vi lägger till. Allt för en smidig kommunikation!
Använder hörlurar med mikrofon när vi lägger till. Allt för en smidig kommunikation!
När vi gjort det blev det att backa till den … Eva fick sedan göra samma sak. Visst var det lite speciellt att hantera 130 ton, men det gick förvånansvärt lät både för Eva och mig!
_DSC9891
Vi fick båda med beröm godkänt! Därefter fick jag träna tilläggning på olika sätt. Det var rätt svettigt! En 78 foots båt som väger 130 ton leker man inte med … och framförallt får man INTE göra några misstag … lugnt och stilla in … glida 50 meter längs kajen med bara 30 centimeter från kajen och sidvind som pressa mot kaj …. ja, man kan bli svett för mindre … men det gick bra! Efter att också backat in på motsvarande sätt fick jag tillslut efter 6 tilläggningar äntligen lägga till vid vår ordinarie plats … och pusta ut!!!
Våra nya hörlurar visade guld värda, då jag kunde höra Bernie som stod på fördäck och Eva på akterdäck och de kunde också tala med varandra.
På bilden ser ni våra manövrar …
 IMG_2282

Visits: 7441